Kinderspaarrekening

Heeft veelal dezelfde eigenschappen als een normale spaarrekening, echter zitten er wel enkele beperkende voorwaarden aan gekoppeld. Hierbij kan gedacht worden aan: dat het kind bijvoorbeeld geen toegang heeft tot de rekening tot een bepaalde leeftijd dit wordt de BEM-clausule (Beschikking Eigen Middelen) genoemd.

Jeugdsparen oftwel een kinderspaarrekening heeft veelal dezelfde eigenschappen als een normale spaarrekening, echter zitten er wel enkele beperkende voorwaarden aan gekoppeld. Hierbij kan gedacht worden aan: dat het kind bijvoorbeeld geen toegang heeft tot de rekening tot een bepaalde leeftijd dit wordt de BEM-clausule (Beschikking Eigen Middelen) genoemd. De ouders van een kind openen de kinderspaarrekening meestal wanneer een kind net geboren word. Hierdoor kunnen ze een klein kapitaal opbouwen, zodat de kinderen hiermee later verder kunnen gaan. Jeugdsparen is erg efficient, hierdoor worden bewuster van het geld, zodat sparen op latere leeftijd beter afgaat.
Voordelen en nadelen van jeugdsparen
Voordelen van een kinderspaarrekening

Het kan dienen als een buffer voor de studiekosten wanneer het kind besluit te gaan studeren.
Op de verjaardag van het kind geven sommige banken een bonusrente.

Nadelen van een kinderspaarrekening

Ouders betalen over het opgebouwde tegoed op de spaarrekening vermogensbelasting.
Het geld is niet zomaar opneembaar, wanneer er toch een opname plaatsvindt betaald men een boete. In veel gevallen bedraagt dit een percentage van het bedrag wat men opneemt.

Tips afsluiten kinderspaarrekening of jeugdsparen

BEM-clausule opnemen zodat het kind pas kan beschikken over de gespaarde gelden vanaf zijn 18de jaar.
Wanneer men als ouders of grootouders geld wil schenken aan een kind is het verstandig van tevoren na te gaan hoeveel belastingvrij en boven een bepaald bedrag hoeveel belasting men moet betalen dit kan men nagaan op de site van de Belastingdienst.
Verstandig om spaarrekening op naam van het kind en een van de ouders te zetten. Wanneer een van de ouders dan komt te overlijden hoeft kind over het gespaarde bedrag geen succesierechten te betalen.